Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2013
Szparagi w wersji obiadowej z sadzonym jajkiem i ziemniaczanym purre z dodatkiem ziół: tymianku, czosnku i liści laurowych.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12292
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1566
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W między czasie w rondelku podgrzać mleko, wrzucić do niego obrany i przekrojony na pół czosnek, liście laurowe i tymianek. Całość zagotować, zdjąć z ognia, zakryć rondelek pokrywką i odstawić na 10 minut. Po upływie tego czasu wyjąć przyprawy z rondelka i wyrzucić.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na purre. Do gorącego purre dodawać po kawałku zimnego masła i energicznie wmieszać je do masy. Zagotować mleko i wmieszać stopniowo do purre, aż do zupełnego wchłonięcia. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Zielone szparagi umyć, odciąć białe i twarde końce, obrać 2/3 długości od końca łodygi. Gotować przez 10 minut na parze lub w garnku w małej ilości wody ( ja używam do tego metalowego cedzak, który stawiam na garnek z gotującą wodą).
W rondelku stopić masło. Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz, następnie polać je roztopionym masłem, doprawić solą, pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim dwa sadzone jajka. Każde jajko z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Usmażone jajko wyłożyć na szparagi. Obok ułożyć purre z ziemniaków.