Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo zdrowie! Zielone pierożki z zielonym nadzieniem. Jedynie sos lekko żółty. Ale z zielonymi listkami szałwii. Szpinak, ricotta, parmezan - włochy na talerzu (Emilia - Romania). Pierożki to cappelletti - całkiem jak nasze uszka :-)
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1522
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1139
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 450
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 217
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1522
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1139
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 112
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 450
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 217
Składniki
Dwie garście liści szpinaku wrzuć na 5 minut do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i dokładnie odciśnij. Rozdrobnij blenderem. Mąki (oba rodzaje) wysyp na blat, wymieszaj ze szczyptą soli, zrób zagłębienie i wbij jajka. Dodaj rozdrobniony szpinak i wyrób elastyczne ciasto. W miarę potrzeby dodaj nieco wina, tyle, ile ciasto przyjmie. Zawiń w folię i odłóż na pół godziny do lodówki.
Szpinak opłucz, zblanszuj i dobrze odsącz. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Odsączony szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko na mocnym ogniu, dodaj posiekany czosnek i podlej niewielką ilością wina. Duś, aż będzie bardzo miękki. Dopraw do smaku odrobiną soli (pamiętaj, że ricotta ma nieco słony smak, parmezan również), pieprzem i gałką muszkatołową.
Przełóż usmażony, przestudzony szpinak do miski, dodaj ricottę, parmezan i utrzyj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Pokrój na kwadraty o boku ok. 4 cm. Połóż na każdym małą łyżeczkę farszu, sklej dobrze po przekątnej i załóż i sklej końce każdego pierożka tak, aby powstały małe uszka. Gotuj w dużej ilości osolonej wody ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Przygotuj sos: rozgrzej na patelni masło, wrzuć liście szałwii, podsmaż chwilę i dodaj śmietankę. Smaż jeszcze chwilę mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Ugotowane pierożki wyłóż na podgrzane talerze, polej sosem i od razu podawaj. Podaj do nich starty parmezan do posypania wg indywidualnych gustów.