Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka ziemniaczana z kiełbasą, wędzonym boczkiem i cebulą, upieczona w formie nadającej kształt babki. Upieczona babka jest bardzo smaczna na drugi dzień, podsmażona na tłuszczu, podana z kwaśną , gęstą śmietaną. Polecam :)
nóż, tarka do ziemniaków, forma do babek,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 783
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2823
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 939
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14588
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 783
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2823
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 939
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14588
Składniki
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy. W między czasie smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę. Gdy boczek, kiełbasa i cebula się podsmaży, dodajemy całą zawartość z patelni do ciasta i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę silikonową tłuszczem, wlewamy chochlą ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy na drugiej półce od dołu z termo obiegiem 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, musimy także piec do ładnego zarumienienia się babki. Upieczoną babkę studzimy i ostudzoną wyjmujemy z formy. Przykrywamy talerzem formę i razem z talerzem odwracamy do góry dnem, babka sama wyjdzie z formy. Babka smaczna jest podsmażana na drugi dzień, podana z kwaśną , gęstą śmietaną i bazylią.