Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-06-2019
Biała wersja pizzy - z ziemniakami, wcześniej lekko podpieczonymi w piekarniku, ułożonymi na warstwie serka mascarpone z parmezanem doprawionych skórką cytrynową i szczypiorkiem. Warto spróbować
Składniki
W misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, dodać oliwę i wodę - wymieszać łyżką a potem za pomocą rąk ( lub w robocie kuchennym) wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić i popieprzyć, polać oliwą i wymieszać. Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem- tak, żeby na siebie nie zachodziły. Piec 10 minut w 180 stopniach.
W misce wymieszać mascarpone z oliwą, startym parmezanem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z cytryny, posolić i popieprzyć. Ciasto z pizzy ponownie wyrobić, rozwałkować na duży prostokąt na papierze do pieczenia ( na szerokość blachy) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia, Serek wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić po spodzie ciasta. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na serek wyłożyć ziemniaki. Polać lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( nagrzać też blachę) Blachę wyjąć, szybko przełożyć pizzę na papierze i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-15 minut aż całość się dobrze upiecze.