Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane kluski ze śliwkami

Ziemniaczane kluski ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 134

Dodano:

Odsłon: 99

Pyszny obiad na słodko dla całej rodziny!

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki gotujemy. Czekamy aż wystygną, rozgniatamy (przeciskamy przez praskę). My najczęściej do przygotowania klusek używamy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.

    Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i bułkę tartą. Zagniatamy ciasto do jednolitej masy.

    Żeby się kleiło, dodajemy jeszcze mąkę.

  2. Formujemy małe placki, średnicy szklanki. Odrywamy od tego ciasta, kładziemy na środek śliwkę i rękami obklejamy śliwkę z każdej strony ciastem.

    Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się w pierwszej fazie. Od momentu ich wypłynięcia, gotujemy 7 - 10 minut.

  3. Podajemy z roztopionym masłem i z cukrem i cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń