Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad na słodko dla całej rodziny!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy. Czekamy aż wystygną, rozgniatamy (przeciskamy przez praskę). My najczęściej do przygotowania klusek używamy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i bułkę tartą. Zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Żeby się kleiło, dodajemy jeszcze mąkę.
Formujemy małe placki, średnicy szklanki. Odrywamy od tego ciasta, kładziemy na środek śliwkę i rękami obklejamy śliwkę z każdej strony ciastem. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się w pierwszej fazie. Od momentu ich wypłynięcia, gotujemy 7 - 10 minut.
Podajemy z roztopionym masłem i z cukrem i cynamonem.