Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 156
Dodano: 08.12.2019
Odsłon: 180
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Obrane ziemniaki gotujemy. Czekamy aż wystygną, rozgniatamy (przeciskamy przez praskę). My najczęściej do przygotowania klusek używamy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu.
Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i bułkę tartą. Zagniatamy ciasto do jednolitej masy.
Żeby się kleiło, dodajemy jeszcze mąkę.
Formujemy małe placki, średnicy szklanki. Odrywamy od tego ciasta, kładziemy na środek śliwkę i rękami obklejamy śliwkę z każdej strony ciastem.
Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się w pierwszej fazie. Od momentu ich wypłynięcia, gotujemy 7 - 10 minut.
Podajemy z roztopionym masłem i z cukrem i cynamonem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SprytnaChochla 09 grudnia 2019Zgłoś do usunięcia
Smak dzieciństwa!0 Kto głosował? | Odpowiedz