Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny obiad na słodko dla całej rodziny!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36339
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1149
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 8489
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36339
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 1149
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 8489
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy. Czekamy aż wystygną, rozgniatamy (przeciskamy przez praskę). My najczęściej do przygotowania klusek używamy ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Do rozgniecionych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i bułkę tartą. Zagniatamy ciasto do jednolitej masy. Żeby się kleiło, dodajemy jeszcze mąkę.
Formujemy małe placki, średnicy szklanki. Odrywamy od tego ciasta, kładziemy na środek śliwkę i rękami obklejamy śliwkę z każdej strony ciastem. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kluski. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się w pierwszej fazie. Od momentu ich wypłynięcia, gotujemy 7 - 10 minut.
Podajemy z roztopionym masłem i z cukrem i cynamonem.