Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane kotleciki z gulaszem z szynki w sosie musztardowym

Ziemniaczane kotleciki z gulaszem z szynki w sosie musztardowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 1719

Nie marnujmy jedzenia! Jeśli zostały nam gotowane ziemniaki z dnia wczorajszego, zróbmy szybkie kotleciki z aromatycznym sosem. Smacznego!

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy, aż uzyska ciemny kolor, dodajemy przekrojoną na pół cebulę. Przekładamy wszystko do garnka, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy mąkę. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy liście, ziele i pieprz ziarnisty i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy musztardę i sos mamy gotowy.

  2. W między czasie, gdy mięso w sosie się dusi, przygotowujemy kotleciki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, tymianek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mąki dodajemy tyle, by po wyrobieniu masa była miękka i jeszcze kleista, wtedy kotleciki nie będą " sztywne". Na talerzyk wlewamy trochę oleju, maczamy w nim dłonie i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki ( dzięki temu masa nie klei się do dłoni) smażymy na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru oleju.

  3. Kotleciki podajemy z gulaszem musztardowym i ulubioną surówką - świetnie pasuje kiszony ogórek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń