Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane kulki z sosem paprykowym

Ziemniaczane kulki z sosem paprykowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 509

Dodano:

Odsłon: 319

Jeśli zostało Wam nieco ziemniaków z obiadu, spróbujcie przyrządzić te ziemniaczane kuleczki z sosem. Przepis jest łatwy, więc nie powinniście mieć żadnych trudności.

Składniki

  • ziemniaki - 1 kg
  • mąka pszenna - 25 dag
  • mąka ziemniaczana - 15 dag
  • filet z kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do drobiu - 1 łyżka
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • pomidory - 50 dag
  • cebula - 2 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • suszony majeranek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczane kulki z sosem paprykowym

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Studzimy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

  2. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą do drobiu smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  3. Paprykę myjemy, kroimy w paski. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby zagęszczamy niewielką ilością mąki. Kluski podajemy z sosem i kawałkami kurczaka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń