Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostało Wam nieco ziemniaków z obiadu, spróbujcie przyrządzić te ziemniaczane kuleczki z sosem. Przepis jest łatwy, więc nie powinniście mieć żadnych trudności.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Studzimy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagniatamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki i gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w niewielkie kawałki, posypujemy przyprawą do drobiu smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Paprykę myjemy, kroimy w paski. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy na oleju. Dodajemy pozostałe warzywa i gotujemy ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem i w razie potrzeby zagęszczamy niewielką ilością mąki. Kluski podajemy z sosem i kawałkami kurczaka.