Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są powszechnie lubianym dodatkiem obiadowym. Rzadko przygotowujemy je w charakterze dania głównego. Tymczasem upieczone z dodatkami mogą stanowić pożywny, pełnowartościowy posiłek. Takie są ziemniaczane akordeony. Możesz nafaszerować je dowolnymi warzywami. Jeśli chcesz, zamiast boczku użyj tłustej ryby. Świetnym pomysłem jest posypanie ziemniaków pod koniec pieczenia startym na tarce serem żółtym. Użyj ziemniaków jednakowej wielkości, by równo się upiekły.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69146
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 69146
Składniki
Umyj i wyszoruj ziemniaki uważając, by nie uszkodzić łupiny. Osusz. Ponacinaj z jednej strony w odstępach kilku milimetrów na około ¾ głębokości ziemniaków – tak, by powstały połączone ze sobą plasterki.
Pokrój boczek na cienkie, niewielkie plasterki (takie, by zmieściły się pomiędzy plasterkami ziemniaków). Obierz ząbki czosnku i także pokrój na cieniutkie plasterki.
Spryskaj ziemniaki oliwą z oliwek. Pomiędzy ziemniaczane plasterki powkładaj pokrojone składniki. Całość oprósz tymiankiem.
Owiń każdy ziemniak kawałkiem folii aluminiowej. Ułóż warzywa w żaroodpornej formie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez pół godziny. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ziemniaki przez kolejnych 30 minut.
Upieczone ziemniaki podawaj oprószone posiekanym szczypiorkiem. Smakują wyśmienicie z dodatkiem dipów, np. sosu czosnkowego.