Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są powszechnie lubianym dodatkiem obiadowym. Rzadko przygotowujemy je w charakterze dania głównego. Tymczasem upieczone z dodatkami mogą stanowić pożywny, pełnowartościowy posiłek. Takie są ziemniaczane akordeony. Możesz nafaszerować je dowolnymi warzywami. Jeśli chcesz, zamiast boczku użyj tłustej ryby. Świetnym pomysłem jest posypanie ziemniaków pod koniec pieczenia startym na tarce serem żółtym. Użyj ziemniaków jednakowej wielkości, by równo się upiekły.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1219
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1219
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Składniki
Umyj i wyszoruj ziemniaki uważając, by nie uszkodzić łupiny. Osusz. Ponacinaj z jednej strony w odstępach kilku milimetrów na około ¾ głębokości ziemniaków – tak, by powstały połączone ze sobą plasterki.
Pokrój boczek na cienkie, niewielkie plasterki (takie, by zmieściły się pomiędzy plasterkami ziemniaków). Obierz ząbki czosnku i także pokrój na cieniutkie plasterki.
Spryskaj ziemniaki oliwą z oliwek. Pomiędzy ziemniaczane plasterki powkładaj pokrojone składniki. Całość oprósz tymiankiem.
Owiń każdy ziemniak kawałkiem folii aluminiowej. Ułóż warzywa w żaroodpornej formie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez pół godziny. Po tym czasie zdejmij folię i piecz ziemniaki przez kolejnych 30 minut.
Upieczone ziemniaki podawaj oprószone posiekanym szczypiorkiem. Smakują wyśmienicie z dodatkiem dipów, np. sosu czosnkowego.