Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki gosposi to sycące i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Chrupiąca skórka, kremowe wnętrze i wędzony smak boczku z kiełbasą tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. Całość zwieńczona złocistym serem zamienia zwykłe ziemniaki w prawdziwe, wykwintne danie.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1218
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11090
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3585
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1218
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4222
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i natnij lekko wierzch albo w kilku miejscach wbij delikatnie widelec. Skrop oliwą, zawiń każdego z nich w folię aluminiową i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 50 minut. Po tym czasie przekrój je na pół i włóż ponownie do piekarnika na 10 minut.
Upieczone ziemniaki odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż środek łyżką, zostawiając cienkie ścianki. Wydrążony miąższ odłóż do farszu.
Kiełbasę i boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę posiekaj drobno, to samo zrób z czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż boczek i kiełbasę, aż się lekko zrumienią. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
Farsz z patelni dodaj do wydrążonego środka ziemniaków. Dołóż też śmietanę kwaśną. Przypraw całość papryką słodką, tymiankiem, solą i pieprzem.
Do każdej połówki ziemniaka nałóż solidną porcję farszu. Posyp tartym serem żółtym.
Nadziewane ziemniaki włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez 10–12 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni.