Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczki po szwedzku będą świetną odmianą od tradycyjnych gotowanych. Rumiane, chrupiące, można je podać jako dodatek do mięs lub z ulubionym dipem. Pomiędzy ponacinane plasterki można włożyć czosnek, szynkę lub żółty ser. Można je również oprószyć ulubionymi ziołami.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5958
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 746
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 819
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy lub obieramy i osuszamy (u mnie były młode ziemniaczki więc ich nie obierałam). Każdy ziemniak nacinamy w plasterki o szerokości około 3mm tak, by ziemniaki nie rozpadły się. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, obsmażamy na rumiano ziemniaki zaczynając od strony ponacinanej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Zrumienione ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy dokładnie tłuszczem ze smażenia i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około 50-60 minut w zależności od wielkości ziemniaków oraz ich rodzaju (u mnie młode były gotowe po 40 minutach). W trakcie pieczenia ziemniaki obracamy co jakiś czas.