Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przygotowane pyry możesz serwować solo lub dodatek do lekkich mięs.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 956
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 801
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12535
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na plastry (jeśli są duże przekrój na połówki, a dopiero później na potnij plastry).
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Papryki umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w paski.
W garnku o grubym dnie rozgrzej połowę oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, posól i przesmażaj na małym ogniu do zarumienienia (około 10 minut). Następnie dodaj papryki i liście laurowe. Smaż przez chwilkę.
Dodaj pozostałą część oliwy i wrzuć ziemniaki, podsmażaj wszystko przez 2-3 minuty, następnie dolej odrobinę wody.
Całość duś na wolnym ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec dodaj sól i pieprz.