Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na kurki już powoli się kończy. Proponujemy kolejne danie z kurkami w roli głównej, takie bardzo tradycyjne, czyli grzyby w śmietanie, z ziemniakami, ale w wersji bardziej eleganckiej. Takie danie można podać na imprezie, jest wyśmienite i prezentuje się doskonale!
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 464
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5111
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 120
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 76
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 464
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5111
Składniki
Ziemniaki w łupinach myjemy dokładnie, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień. Gotujemy do miękkości pod przykryciem, około 30 minut od zagotowania. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków lub nożem, czy są miękkie. Gotowe odcedzamy i wykładamy na półmisek. Przekrawamy każdy ziemniak na pół, wydrążamy środek. Wydrążony miąższ odkładamy do miseczki.
Kurki oczyszczamy. Najlepiej zrobić to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować myk z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie. Oczyszczone grzyby kroimy drobno.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia. Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki i dusimy je 10 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Na koniec dajemy do podsmażonych kurek 2 łyżki śmietany. Chwilę całość dusimy, stale mieszając.
Tak przygotowane grzyby łączymy z wydrążonym, ugniecionym i lekko posolonym miąższem ziemniaczanym. Łódeczki ziemniaczane napełniamy farszem, posypujemy serem i układamy w naczyniu żaroodpornym, lekko przesmarowanym olejem.
Naczynie z faszerowanymi ziemniakami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Gotowe ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i posypujemy szczypiorkiem. Wyśmienite ziemniaki faszerowane kurkami gotowe!