Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 55
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Ziemniaki dobrze umyć jeżeli jest taka potrzeba wyszorować szczoteczką. Ugotować w całości, duże ziemniaki gotować ok 25 minut a mniejsze ok 20 minut. Gdy ziemniaki będą się gotować a następnie studzić przygotowujemy mięso mielone.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, gdy cebulka będzie już zrumieniona dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka z czosnkiem będzie już zarumieniona dodajemy mięso mielona oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, słodką paprykę). Gdy mięso będzie już usmażona odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki przeciąć na pół i wydrążyć z nich środek. Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego oraz tarty żółty ser. Wszystko doprawić jeszcze solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Każdą połówkę ziemniaki oczywiście wydrążone oprószamy solą i pieprzem. Do oprószonej przyprawami połówki ziemniaki wkładamy farsz (mięso mielone zmieszane z ziemniakami). Każdą połówkę ziemniaka posypujemy tartym żółtym serem (dodatkowe 20 g) Gotowe ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.
Przygotowanie sosu Jogurt naturalny mieszamy z majonezem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz czosnek granulowany, sól, pieprz i siekany koperek. Ziemniaki przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.