Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ziemniaki faszerowane mięsem mielonym
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85305
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2593
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4100
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7156
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85305
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2593
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10039
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4100
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7156
Składniki
Ziemniaki dobrze umyć jeżeli jest taka potrzeba wyszorować szczoteczką. Ugotować w całości, duże ziemniaki gotować ok 25 minut a mniejsze ok 20 minut. Gdy ziemniaki będą się gotować a następnie studzić przygotowujemy mięso mielone.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę, gdy cebulka będzie już zrumieniona dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka z czosnkiem będzie już zarumieniona dodajemy mięso mielona oraz przyprawy (sól, pieprz, oregano, słodką paprykę). Gdy mięso będzie już usmażona odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki przeciąć na pół i wydrążyć z nich środek. Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego oraz tarty żółty ser. Wszystko doprawić jeszcze solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Każdą połówkę ziemniaki oczywiście wydrążone oprószamy solą i pieprzem. Do oprószonej przyprawami połówki ziemniaki wkładamy farsz (mięso mielone zmieszane z ziemniakami). Każdą połówkę ziemniaka posypujemy tartym żółtym serem (dodatkowe 20 g) Gotowe ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.
Przygotowanie sosu Jogurt naturalny mieszamy z majonezem dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz czosnek granulowany, sól, pieprz i siekany koperek. Ziemniaki przed podaniem polewamy sosem czosnkowym.