Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pyszne ziemniaki podane inaczej. Ziemniaki takie można podać z ulubionymi świeżymi lub suszonymi ziołami , masełkiem, czosnkiem itp. Jest to danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam
nóż, patyczki do szaszłyków, blaszka lub naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, papier do pieczenia,
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8858
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8858
Składniki
Przygotowanie do 30 minut + pieczenie. Ziemniaki wyszorować, umyć i obrać z łupinek. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki ponacinać w poprzek tylko nie do końca ja to robię tak że 1 cm od dołu wzdłuż ziemniaka wbić patyk do szaszłyków, ziemniaki ponacinać w poprzek do patyka ( wtedy nie przetniemy ziemniaka do końca).Ząbki czosnku po obraniu pokroić w cienkie plasterki. Pomiędzy pokrojone pól plastry ziemniaków powkładać plasterki czosnku oraz nie za duże plastry masła, tak na przemian. Odchylając delikatnie pocięte półplasterki oprószyć również solą oraz pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem lub tak jak ja ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do blaszki wlać 2 łyżki oleju , a na ziemniakach ułożyć plastry masła, oprószyć solą, suszoną cebulką , suszonym tymiankiem oraz suszonym rozmarynem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut zakrywając blaszkę folią aluminiową. Po 20 minutach folię zdjąć i piec ziemniaki kolejne 20 - 30 minut. do miękkości i fajnego zrumienienia. Plasterki czosnku które zostały włożyć pomiędzy ziemniaki do blaszki, a wytworzonym sosem od czasu do czasu polewać górę ziemniaków. Smacznego
Przygotowanie składników.
Ziemniaki gotowe do pieczenia.
Ziemniaki po upieczeniu gotowe do podania.