Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue

Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue

Autor:

Przepisów i artykułów: 533 Ocena: 5011

Dodano:

Odsłon: 756

Pieczone warzywa w słodko-ostrej glazurze barbecue to świetny dodatek do mięs lub ryb.

Składniki

  • Ziemniaki młode malutkie - 20szt
  • Kalafior - 1 mała główka
  • Marchew - 1 szt
  • Glazura:
  • Olej - 3 łyżki
  • Sos Barbecue słodki - 2 łyżki
  • Papryka słodka i ostra mielona - po 1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli mielone - 1 łyżeczka (jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań to 1/2 łyżeczki)
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki i kalafior w sosie barbecue

Przygotowanie

  1. Ziemniaki szorujemy. Kalafiora kroimy na różyczki, marchew w plasterki. Składniki na glazurę mieszamy i zalewamy warzywa. Potrząsamy, aby warzywa były dobrze otoczone w glazurze. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

  2. Pieczemy bez przykrycia w 190 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń