Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie mięsno warzywne. Zachęca do jedzenia kolorowym wyglądem oraz aromatem i smakiem.
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1010
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1239
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 64
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 54
Pieczona papryka faszerowana mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem do sprawdzony p...
Odsłon: 1010
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mu...
Odsłon: 1239
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 64
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 54
Składniki
Farsz: Zmielone mięso mieszamy z ciepłym rosołem i przyprawami. Najlepiej farsz odstawić na noc do lodówki. Ziemniaki obieramy. Wydrążamy za pomocą łyżeczki do herbaty.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Po ugotowaniu ostrożnie wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Ziemniaki i przekrojone wzdłuż na pół papryki nadziewamy farszem mięsnym. Układamy je w żeliwnym garnku. Do ziemniaków i papryki dodajemy fasolkę szparagową oraz pokrojoną w pióra cebulę. Dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalewamy śmietaną posypujemy solą oraz szafranem. Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Ostatnie 5 minut dusimy bez przykrycia, żeby sos trochę odparował.
Uduszone warzywa podajemy posypane natką pietruszki.
W polskiej kuchni trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Jednak mimo, że często pojawiają się w naszej kuchni to często są niedocenianym warzywem. Ziemniaki wbrew niektórym opiniom są lekkostrawne, a zawarte w nich składniki łatwo przyswajane są przez organizm człowieka. Ziemniaki prawie nie zawierają tłuszczu i mają niewiele kalorii - około 77 kcal w 100 g. Ziemniaki dodatkowo są źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi. Są również źródłem magnezu, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Wybierając ziemniaki do faszerowania proponuję wybrać sałatkowe – typ A, gdyż po ugotowaniu pozostają zwarte, nie rozpadają się, nie „mażą” i dają łatwo się kroić, zachowując swój kształt. Jednocześnie są też wilgotne i nie zawierają zbyt dużo skrobi. Idealnie nadają się do przygotowania sałatek, faszerowania, a także do smażenia na grillu lub patelni.