Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki pieczone z boczkiem

Ziemniaki pieczone z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 431 Ocena: 6137

Dodano:

Odsłon: 1473

danie samodzielne lub dodatek do mięska, niestety, dość długo się pieką

Składniki

  • ziemniaki 6 dużych
  • boczek wędzony gotowany
  • cebula
  • pieczarki
  • ser żółty
  • olej
  • sól, przyprawa do ziemniaków
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki pieczone z boczkiem

Przygotowanie

  1. 1. ziemniaki dokładnie umyć lub obrać, ponacinać gęsto w poprzek (bez docinania do końca), posmarować olejem, posypać solą i przyprawą do ziemniaków, przykryć folią, wstawić do piekarnika, piec ok 90 min,
    2. cebulę, pieczarki i boczek pokroić w plasterki, cebulę i pieczarki lekko posolić,
    3. gdy ziemniaki zmiękną, wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, w nacięcia powkładać plastry warzyw i boczku, piec do miękkości, na koniec przykryć serem, wstawić jeszcze na chwilkę do piekarnika,

    ja podałam z surówką i sosem czosnkowym





    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń