Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne danie, jakim są pieczone ziemniaki ze skrzydełkami kurczaka to świetny wybór na większy głód. Klasyczna, domowa propozycja, łączy chrupiące, złociste ziemniaki z soczystym mięsem z kurczaka. Prosty zestaw składników i pieczenie wszystkiego w jednym naczyniu sprawiają, że to idealna opcja na szybki, treściwy obiad.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 885
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4516
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1130
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 505
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3769
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 885
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4516
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1130
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 505
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3769
Składniki
Skrzydełka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Dodaj 1–2 łyżki oleju, paprykę, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 20–30 minut do zamarynowania (można też na dłużej – do lodówki).
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry lub większe cząstki. W osobnej misce wymieszaj je z odrobiną oleju, solą i ulubionymi ziołami (np. rozmaryn lub oregano).
W naczyniu żaroodpornym ułóż równą warstwę ziemniaków. Na wierzchu rozłóż skrzydełka. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na bokach lub między mięsem. Całość można skropić resztką marynaty lub odrobiną oliwy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190–200°C i piecz przez ok. 50–60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a skrzydełka złociste i lekko chrupiące. W połowie pieczenia można mięso obrócić, aby równomiernie się zarumieniło. Danie podawaj na gorąco, najlepiej prosto z piekarnika. Dobrze smakuje posypane świeżą natką pietruszki lub z dodatkiem lekkiej sałatki.