Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne danie, jakim są pieczone ziemniaki ze skrzydełkami kurczaka to świetny wybór na większy głód. Klasyczna, domowa propozycja, łączy chrupiące, złociste ziemniaki z soczystym mięsem z kurczaka. Prosty zestaw składników i pieczenie wszystkiego w jednym naczyniu sprawiają, że to idealna opcja na szybki, treściwy obiad.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1298
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24798
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1298
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24798
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 81
Składniki
Skrzydełka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Dodaj 1–2 łyżki oleju, paprykę, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 20–30 minut do zamarynowania (można też na dłużej – do lodówki).
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry lub większe cząstki. W osobnej misce wymieszaj je z odrobiną oleju, solą i ulubionymi ziołami (np. rozmaryn lub oregano).
W naczyniu żaroodpornym ułóż równą warstwę ziemniaków. Na wierzchu rozłóż skrzydełka. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na bokach lub między mięsem. Całość można skropić resztką marynaty lub odrobiną oliwy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190–200°C i piecz przez ok. 50–60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a skrzydełka złociste i lekko chrupiące. W połowie pieczenia można mięso obrócić, aby równomiernie się zarumieniło. Danie podawaj na gorąco, najlepiej prosto z piekarnika. Dobrze smakuje posypane świeżą natką pietruszki lub z dodatkiem lekkiej sałatki.