Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetyczne danie, jakim są pieczone ziemniaki ze skrzydełkami kurczaka to świetny wybór na większy głód. Klasyczna, domowa propozycja, łączy chrupiące, złociste ziemniaki z soczystym mięsem z kurczaka. Prosty zestaw składników i pieczenie wszystkiego w jednym naczyniu sprawiają, że to idealna opcja na szybki, treściwy obiad.
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 81
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 32
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 28
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 81
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 32
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 28
Składniki
Skrzydełka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Dodaj 1–2 łyżki oleju, paprykę, czosnek, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw na 20–30 minut do zamarynowania (można też na dłużej – do lodówki).
Obierz ziemniaki i pokrój w plastry lub większe cząstki. W osobnej misce wymieszaj je z odrobiną oleju, solą i ulubionymi ziołami (np. rozmaryn lub oregano).
W naczyniu żaroodpornym ułóż równą warstwę ziemniaków. Na wierzchu rozłóż skrzydełka. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na bokach lub między mięsem. Całość można skropić resztką marynaty lub odrobiną oliwy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190–200°C i piecz przez ok. 50–60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a skrzydełka złociste i lekko chrupiące. W połowie pieczenia można mięso obrócić, aby równomiernie się zarumieniło. Danie podawaj na gorąco, najlepiej prosto z piekarnika. Dobrze smakuje posypane świeżą natką pietruszki lub z dodatkiem lekkiej sałatki.