Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po cabańsku to danie z Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane częściej jako "pieczone". Przepisów na to danie jest tyle ile gospodyń - widziałam już wersję z burakami czy pieczarkami. U mnie króluje wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą.
naczynie żaroodporne
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 184
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3544
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4168
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 184
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 704
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3544
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 729
Składniki
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie. Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut. Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.