Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po cabańsku to danie z Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane częściej jako "pieczone". Przepisów na to danie jest tyle ile gospodyń - widziałam już wersję z burakami czy pieczarkami. U mnie króluje wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą.
naczynie żaroodporne
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki.
Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie.
Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut.
Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.
Uwielbiam kurczaka pod kazda postacia, dzisiaj proponuje w ostrej wersji z pa...
Odsłon: 5000
Te ziemniaczki to był strzał w dychę, bo zjedliśmy całą blachę :-) Bardzo pro...
Odsłon: 13758
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7485
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 230
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 252
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 69
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 38
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7485
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 230
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 252
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 69
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 38
Składniki
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie. Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut. Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Dania główne
Kaczka w jabłkach
Dania główne
Gołąbki po turecku
Dania główne
Cukinia faszerowana z patelni
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 38
Kaczka w jabłkach
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 96