Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po cabańsku to danie z Chrzanowa, w innych rejonach Polski znane częściej jako "pieczone". Przepisów na to danie jest tyle ile gospodyń - widziałam już wersję z burakami czy pieczarkami. U mnie króluje wersja podstawowa, z boczkiem i kiełbasą.
naczynie żaroodporne
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1046
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 962
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1046
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 962
Składniki
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Połowę plastrów boczku układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Ziemniaki, marchew, cebulę, kiełbasę i pozostały boczek mieszamy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na górze układamy liście kapusty. Zamykamy naczynie. Pieczemy w 200 stopniach około 80 minut. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, ewentualnie dopiekamy jeszcze 10 minut. Moja mama podawała takie ziemniaki z wywarem ze świeżych grzybów, ale dobrze sprawdzi się także barszcz lub żur.