Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po szwedzku to zaskakujący sposób na pieczonego ziemniaka. Sekret tkwi w specjalnym nacięciu warzywa, dzięki czemu przystawka jest miękka w środku, a chrupiąca na zewnątrz. Dodanie sera i bekonu tworzy niesamowitą kombinację, choć możesz także dodać oliwki, suszone pomidory lub szynkę. Pamiętaj, aby porządnie wyszorować ziemniaki, ponieważ są pieczone ze skórką. Jeśli spodziewasz się większej liczby gości, zwiększ porcję do pożądanej ilości.
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52202
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 188
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52202
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 188
Składniki
Ziemniaki umyj i dokładnie wyszoruj szczotką, następnie osusz. Weź dwie drewniane łyżki lub pałeczki do sushi i ułóż je równolegle do siebie na desce do krojenia. Pomiędzy pałeczki ułóż ziemniaka (wzdłuż pałeczek). Przytrzymaj pałeczki i ostrym nożem nacinaj warzywo, tworząc plasterki grubości ok. 5 mm. Nóż powinien zatrzymać się na pałeczkach, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. W taki sposób natnij wszystkie ziemniaki, aby przypominały harmonijkę. Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ser i boczek pokrój w plasterki, na taką wielkość, by wygodnie było nimi faszerować ziemniaki. Masło rozpuść, wymieszaj z olejem, dodaj przeciśnięty czosnek, dopraw solą i pieprzem. Połową przygotowanej marynaty posmaruj ziemniaki (możesz użyć pędzelka do ciasta), pamiętając o przestrzeniach między plasterkami. Przykryj ziemniaki folią aluminiową (błyszcząca warstwą do środka) i wstaw blachę na 30 minut do pieca nagrzanego do 200 - 220°C. Po upływie tego czasu zdejmij folię, posmaruj ziemniaki drugą połową maślanej marynaty i wstaw ziemniaki jeszcze na 20-25 minut.
Gdy ziemniaki się upieką, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut, aby można je było bezpiecznie dotknąć. W przestrzenie między plasterkami ziemniaków powkładaj (na zmianę) plasterki sera i boczku. Ponownie wstaw blachę do pieca na 5-10 minut do momentu, aż ser się rozpuści, a boczek się przyrumieni. Ziemniaki podawaj na ciepło, posypane ulubioną zieleniną i polane kwaśną śmietaną lub pomidorowym sosem.