Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki po ukraińsku to szybka i prosta przystawka lub dodatek do obiadu, gdy masz zapas (najlepiej) młodych ziemniaków i pęczek natki pietruszki. Do przyrządzenia tej pysznej potrawy możesz także użyć ziemniaków, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2422
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 149
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2422
Składniki
Jeśli używasz młodych ziemniaków, wystarczy, że dobrze umyjesz je gąbką – nie musisz ich obierać ze skórki. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10-15 minut. W międzyczasie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Umyj pietruszkę i drobno poszatkuj natkę.
Odcedź ugotowane ziemniaki z wody i pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął. W dużej misce wymieszaj oliwę lub rozpuszczone masło z natką pietruszki i rozgniecionym czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć odsączone ziemniaki do marynaty i dokładnie wymieszaj, by każdy ziemniak był oblany tłuszczem.
Rozsyp ziemniaki na dużej blasze piekarnika i piecz przez ok.25 minut (lub do miękkości) w 180°C. W trakcie pieczenia możesz przemieszać ziemniaki, by równo się zarumieniły. Upieczone ziemniak podawaj od razu, w towarzystwie ulubionego dipu, sałatki lub mięsa. Ziemniaki nie tracą na świeżości nawet drugiego dnia. Możesz je odsmażyć na patelni, aby podać je na ciepło.