Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki w boczku z cacykami

Ziemniaki w boczku z cacykami

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 865

Dodano:

Odsłon: 1290

Pieczone ziemniaki owinięte w boczek - mniam :) do tego ogórki z sosem czosnkowym.

Składniki

  • Ziemniaki - 6 małych lub 3 duże pokrojone na pół
  • Boczek surowy w plastrach - 6szt (powinien być cienki)
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Kefir naturalny (lub jogurt) - 100g
  • Przyprawy do cacyka:
  • czosnek granulowany lub świeżo wyciśnięty
  • mięta suszona
  • sól
  • papryka słodka w proszku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy - ja wolę w skórce. Jeśli macie małe ziemniaki możecie zostawić w całości. Ja miałam 3 duże, z których wykroiłam 6 w miarę równych kawałków.

    Ziemniaki wstępnie gotujemy. Nie powinny się rozpadać!
    Ja gotowałam w mikrofalówce w specjalnym rękawie, ale można oczywiście normalnie w garnku.

    Kiedy ziemniaki ostygną owijamy je plastrami boczku i łapiemy wykałaczkami na czas pieczenia.

  2. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

    Ogórka ścinamy na tarce, dodajemy troszkę soli i po kilku minutach bardzo dobrze odciskamy. Im mniej wody z ogórka tym sos będzie lepszy. Do ogórkowych wiórków dodajemy kefir lub jogurt i doprawiamy czosnkiem, miętą i solą do smaku. Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.

  3. Ziemniaki wyglądają pięknie i świetnie komponują się ze świeżym smakiem ogórka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 15 lutego Sama potrawa może być smaczna...Ale co to są ,,cacyki"? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń