Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki owinięte w boczek - mniam :) do tego ogórki z sosem czosnkowym.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, ewentualnie obieramy - ja wolę w skórce. Jeśli macie małe ziemniaki możecie zostawić w całości. Ja miałam 3 duże, z których wykroiłam 6 w miarę równych kawałków. Ziemniaki wstępnie gotujemy. Nie powinny się rozpadać! Ja gotowałam w mikrofalówce w specjalnym rękawie, ale można oczywiście normalnie w garnku. Kiedy ziemniaki ostygną owijamy je plastrami boczku i łapiemy wykałaczkami na czas pieczenia.
Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ogórka ścinamy na tarce, dodajemy troszkę soli i po kilku minutach bardzo dobrze odciskamy. Im mniej wody z ogórka tym sos będzie lepszy. Do ogórkowych wiórków dodajemy kefir lub jogurt i doprawiamy czosnkiem, miętą i solą do smaku. Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia.
Ziemniaki wyglądają pięknie i świetnie komponują się ze świeżym smakiem ogórka