Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki z konserwą przysmak Armii Czerwonej

Ziemniaki z konserwą przysmak Armii Czerwonej

Autor:

Przepisów i artykułów: 691 Ocena: 13327

Dodano:

Odsłon: 491

Potrawa którą pamiętają moi rodzice z czasów wojny. Niestety najczęściej dostawali tylko resztki tego rarytasu. Choć ziemniaki i chleb nie wydają się zbyt atrakcyjną dietą – tym bardziej codzienną w perspektywie miesięcy, było to jednak menu, o którym mogła podczas wojny marzyć głodująca polska ludność cywilna. W 1942 roku w Armii Czerwonej pojawiły się konserwy z amerykańskich dostaw. Tuszonka charakteryzowała się większą ilością tłuszczu i galarety. Przeznaczona była do konsumpcji na ciepło lub zimno. Na ciepło podgrzewano ją z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Tłuszcz, który stanowił część składu konserwy, pozwalał podgrzać mięso w kociołku w polowych warunkach bez konieczności dodawania margaryny czy oleju. PODANE TAK JAK LUBI MÓJ TATA, PROSTO I DUŻO.

Składniki

  • konserwa Wołowina we własnym sosie 300 g
  • ziemniaki ok. 1/2 kilograma
  • Dodatki: natka pietruszki, sol, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki z konserwą przysmak Armii Czerwonej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
    Miękkie ziemniaki odcedzamy.
    Do ziemniaków dodajemy pokrojoną konserwę i wszystko tłuczemy na wolnym ogniu.
    Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń