Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa którą pamiętają moi rodzice z czasów wojny. Niestety najczęściej dostawali tylko resztki tego rarytasu. Choć ziemniaki i chleb nie wydają się zbyt atrakcyjną dietą – tym bardziej codzienną w perspektywie miesięcy, było to jednak menu, o którym mogła podczas wojny marzyć głodująca polska ludność cywilna. W 1942 roku w Armii Czerwonej pojawiły się konserwy z amerykańskich dostaw. Tuszonka charakteryzowała się większą ilością tłuszczu i galarety. Przeznaczona była do konsumpcji na ciepło lub zimno. Na ciepło podgrzewano ją z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Tłuszcz, który stanowił część składu konserwy, pozwalał podgrzać mięso w kociołku w polowych warunkach bez konieczności dodawania margaryny czy oleju. PODANE TAK JAK LUBI MÓJ TATA, PROSTO I DUŻO.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4076
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42902
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 490
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 360
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12080
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4076
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42902
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 490
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 360
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 435
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną konserwę i wszystko tłuczemy na wolnym ogniu. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.