Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa którą pamiętają moi rodzice z czasów wojny. Niestety najczęściej dostawali tylko resztki tego rarytasu. Choć ziemniaki i chleb nie wydają się zbyt atrakcyjną dietą – tym bardziej codzienną w perspektywie miesięcy, było to jednak menu, o którym mogła podczas wojny marzyć głodująca polska ludność cywilna. W 1942 roku w Armii Czerwonej pojawiły się konserwy z amerykańskich dostaw. Tuszonka charakteryzowała się większą ilością tłuszczu i galarety. Przeznaczona była do konsumpcji na ciepło lub zimno. Na ciepło podgrzewano ją z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Tłuszcz, który stanowił część składu konserwy, pozwalał podgrzać mięso w kociołku w polowych warunkach bez konieczności dodawania margaryny czy oleju. PODANE TAK JAK LUBI MÓJ TATA, PROSTO I DUŻO.
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 98
Smaczne danie :)
Odsłon: 387
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 820
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 331
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 98
Smaczne danie :)
Odsłon: 387
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 820
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 331
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną konserwę i wszystko tłuczemy na wolnym ogniu. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.