Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki zapiekane z wołowiną

Ziemniaki zapiekane z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 2145

Dodano:

Odsłon: 1368

czyli francuski sposób na zapiekankę

Składniki

  • mielona wołowina - 350 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • ziemniaki - 600 g
  • mleko - 125 ml
  • jajko - 1 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki zapiekane z wołowiną

Przygotowanie

  1. na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek, jak się zeszklą dodajemy wołowinę, solimy oraz porządnie pieprzymy i smażymy, aż mięso ładnie zbrązowieje

  2. ziemniaki obieramy i szatkujemy lub kroimy w cienkie plasterki

  3. naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy warstwami połowę ziemniaków (soląc z umiarem), na ziemniaki wykładamy wołowinę, a na wołowinie układamy warstwy z reszty ziemniaków

  4. całość zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez 45 min

  5. do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, solimy, dokładnie roztrzepujemy i tak powstałym sosem zalewamy zapiekankę

  6. pieczemy jeszcze przez 15 minut i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń