Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli francuski sposób na zapiekankę
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4967
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1183
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9977
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek, jak się zeszklą dodajemy wołowinę, solimy oraz porządnie pieprzymy i smażymy, aż mięso ładnie zbrązowieje
ziemniaki obieramy i szatkujemy lub kroimy w cienkie plasterki
naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy warstwami połowę ziemniaków (soląc z umiarem), na ziemniaki wykładamy wołowinę, a na wołowinie układamy warstwy z reszty ziemniaków
całość zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez 45 min
do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, solimy, dokładnie roztrzepujemy i tak powstałym sosem zalewamy zapiekankę
pieczemy jeszcze przez 15 minut i gotowe, smacznego ;-)