Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli francuski sposób na zapiekankę
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2780
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 759
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2780
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 759
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
na rozgrzanej patelni szklimy posiekaną cebulę i czosnek, jak się zeszklą dodajemy wołowinę, solimy oraz porządnie pieprzymy i smażymy, aż mięso ładnie zbrązowieje
ziemniaki obieramy i szatkujemy lub kroimy w cienkie plasterki
naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy warstwami połowę ziemniaków (soląc z umiarem), na ziemniaki wykładamy wołowinę, a na wołowinie układamy warstwy z reszty ziemniaków
całość zapiekamy w temperaturze 200 st. C przez 45 min
do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko, solimy, dokładnie roztrzepujemy i tak powstałym sosem zalewamy zapiekankę
pieczemy jeszcze przez 15 minut i gotowe, smacznego ;-)