Do góry

Dania główne Przepis na:

Zimowy kociołek głodomora

Zimowy kociołek głodomora

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 763

Co może być lepszego na ciepły obiad, kiedy wracamy zziębnięci z pracy i nie mamy zbyt wiele czasu aby spędzić w kuchni? Z pomocą wtedy przychodzą właśnie przepisy takie jak ten. Jednogarnkowe, pożywne i sycące, całość przygotowania zajmie Wam nie więcej jak pół godziny. Wystarczy garnek i składniki, więc oprócz smacznego obiadu nie będzie dużo do zmywania. Polecam.

Składniki

  • 40 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy
  • 30 dag pieczarek
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • mały kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki domowego bulionu lub rosołu
  • ½ szklanki pomidorowej passaty
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Szczypta suszonego tymianku
  • Sól morska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zimowy kociołek głodomora

Przygotowanie

  1. Cienką kiełbasę pokroić na grubsze kawałki.
    Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Obraną marchewkę i wydrążoną z nasion paprykę , umytą cukinię i pieczarki pokroić w kostkę. Por pokroić w pół krążki.

  2. W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju dodać cebulę z czosnkiem, zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty, dodać kiełbasę i pokrojoną marchewkę, całość przesmażyć około 5 minut.
    W sypać suchą soczewicę, zalać bulionem lub rosołem, dodać szczyptę tymianku i sól do smaku, zagotować, gdy zabulgocze, dodać resztę pokrojonych warzyw, gotować do miękkości soczewicy, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, wlać passatę, gotując doprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. Rozlać na talerze posypać natką i podawać gorące.
    Kociołek rewelacyjnie smakuje również na drugi dzień po podgrzaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń