Do góry

Dania główne Przepis na:

Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Przepis dnia 2013-01-04
Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1026

Dodano:

Odsłon: 33887

Chrupiące pierogi z aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy.

Składniki

  • mąka, 250 g
  • jajko, 1 szt
  • olej, 1 łyżka
  • ciepła woda, 100 ml
  • sól, 1 łyżeczka
  • soczewica czerwona, 100 g
  • cebula, 3 szt
  • Natka pietruszki, 1 peczek
  • majeranek, 1 łyzka
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • olej do smażenia, 50 ml
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 - 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń