Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że znajdą się zwolennicy tego dania.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 83
Składniki
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić cebule pokrojone w kostkę. Dodać pokrojone żołądki i dusić kilka minut. Mieszać. Dodać 1,5 l przegotowanej wody i kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 1, 5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Pieczarki oczyścić, umyć. Zostawić na sicie, żeby obeschły. Na patelni, na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć tak długo na wolnym ogniu, aż cały sos wyparuje. Przełożyć do garnka z żołądkami i gotować. W kubku połączyć zimne mleko z zimną wodą i dodać mąkę pszenną. Rozmieszać, żeby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszać. Sos ładnie się zagęści. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Podawać np. z makaronem. Posypać natką pietruszki. Smacznego. Porady Oczyszczone, umyte żołądki można ugotować w całości i dopiero po ugotowaniu pokroić. Łatwiej się kroi.