Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żołądki, żołądeczki mniam pychotka o ile ktoś lubi podroby ja dziś przygotowałam żołądki indycze w sosie własnym z dodatkiem pieczarek i cebuli
Na początek po swojemu oczyścić żołądki indycze i wymoczyć je w kilku zimnych wodach, następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku. Do garnka wlać 600 ml wody dodać żołądki pokrojone na mniejsze części wsypać suszoną włoszczyznę dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć gaz dużego palnika na najmniejszy i gotować pod pół przykrytą pokrywką do czasu aż żołądki będą miękkie ( zajmuje to dobre ponad trzy godziny )
Jak już żołądki są miękkie ( to są indycze duże więc dłużej je trzeba gotować aby były miękkie ) a woda prawie wyparowała i zostało około 0,5 szklanki wtedy dodać por pokrojony w kółka, zamieszać i nadal dusić pod przykryciem, następnie dodać pokrojone bez nóżek pieczarki i również dusić, jeżeli ktoś lubi pieprz ziołowy można dodać 0,5 łyżki i dalej dusić do pełnej miękkości żołądków
Gdy już żołądki są w pełni miękkie a woda pawie całkowicie wyparowała i jest na niej widoczny taki kożuszek wtedy dodać cebulę pokrojoną w piórka i nadal chwile poddusić do miękkości cebuli, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zamieszać i zdjąć z ognia. Sos z mięsa i wody powinien wyjść dość gęstawy bez dodatku mąki i innych ulepszaczy
Tak przygotowane żołądki w sosie podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem oraz ogórkiem kiszonym. Żołądki tak przygotowane mogą być jako dodatek do różnego rodzaju kasz a nawet można zajadać z chlebem zresztą kto jak lubi i z czym lubi. Żołądki indycze nie do końca będą mięciutkie no chyba że wytniemy wszystkie części twardawe i zostanie sam jak ja to nazywam miąższ mięsny
Jest to okrasa idealnie nadająca się do okraszania pierogów, różnego rodzaju...
Odsłon: 9177
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 57
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 523
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 437
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1989
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 57
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 523
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 437
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1989
Składniki
Na początek po swojemu oczyścić żołądki indycze i wymoczyć je w kilku zimnych wodach, następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku. Do garnka wlać 600 ml wody dodać żołądki pokrojone na mniejsze części wsypać suszoną włoszczyznę dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć gaz dużego palnika na najmniejszy i gotować pod pół przykrytą pokrywką do czasu aż żołądki będą miękkie ( zajmuje to dobre ponad trzy godziny )
Jak już żołądki są miękkie ( to są indycze duże więc dłużej je trzeba gotować aby były miękkie ) a woda prawie wyparowała i zostało około 0,5 szklanki wtedy dodać por pokrojony w kółka, zamieszać i nadal dusić pod przykryciem, następnie dodać pokrojone bez nóżek pieczarki i również dusić, jeżeli ktoś lubi pieprz ziołowy można dodać 0,5 łyżki i dalej dusić do pełnej miękkości żołądków
Gdy już żołądki są w pełni miękkie a woda pawie całkowicie wyparowała i jest na niej widoczny taki kożuszek wtedy dodać cebulę pokrojoną w piórka i nadal chwile poddusić do miękkości cebuli, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zamieszać i zdjąć z ognia. Sos z mięsa i wody powinien wyjść dość gęstawy bez dodatku mąki i innych ulepszaczy
Tak przygotowane żołądki w sosie podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem oraz ogórkiem kiszonym. Żołądki tak przygotowane mogą być jako dodatek do różnego rodzaju kasz a nawet można zajadać z chlebem zresztą kto jak lubi i z czym lubi. Żołądki indycze nie do końca będą mięciutkie no chyba że wytniemy wszystkie części twardawe i zostanie sam jak ja to nazywam miąższ mięsny
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Pierogi z farszem z ziemniaków, wędzonego twarogu, żurawiny oraz pesto z czos...
Odsłon: 88
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 208