Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem żołądków indyczych.
1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części.
2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).
3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu.
4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.
5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.
6. Podaję z gotowanymi ziemniakami.
Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.
Zanim zaprotestujecie, że nie jecie podrobów, w tym żołądków, przeczytajcie t...
Odsłon: 3460
Gulasz z żołądków indyczych to pyszne i aromatyczne danie, które najlepiej sm...
Odsłon: 25903
Żołądki, żołądeczki mniam pychotka o ile ktoś lubi podroby ja dziś przygotowa...
Odsłon: 2583
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 188
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 135
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 188
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 135
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Składniki
1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części. 2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).
3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu. 4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.
5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.
6. Podaję z gotowanymi ziemniakami. Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karkówka inaczej
Dania główne
Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Dania główne
Najlepsze placki z cukinii
Dania główne
Karkówka z pomidorami
Karkówka inaczej
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20