Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem żołądków indyczych.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1025
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 145
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1025
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12009
Składniki
1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części. 2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).
3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu. 4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.
5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.
6. Podaję z gotowanymi ziemniakami. Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.