Do góry

Dania główne Przepis na:

Żołądki indycze z sosem koperkowym

Żołądki indycze z sosem koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1086

Dodano:

Odsłon: 256

Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem żołądków indyczych.

Składniki

  • Żołądki indycze 0,5 kg
  • Włoszczyzna (marchew, seler, liść lubczyka, selera)
  • Margaryna – 50g
  • Koperek świeży– pęczek (lub suszony lub solony– garść)
  • Mąka wrocławska 100-150g
  • Przyprawy: sól – 1 łyżeczka, kwasek cytrynowy – szczypta, cukier – 1 łyżeczka.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części.
    2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).

  2. 3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu.
    4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.

  3. 5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.

  4. 6. Podaję z gotowanymi ziemniakami.

    Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń