Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem żołądków indyczych.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15608
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4687
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2879
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15608
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4687
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 363
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2879
Składniki
1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części. 2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).
3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu. 4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.
5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.
6. Podaję z gotowanymi ziemniakami. Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.