Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny obiad z wykorzystaniem żołądków indyczych.
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 157
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 199
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 93
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 504
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1274
Polecam. Pomidor, ogórek małosolny i jest pysznie.
Odsłon: 157
Aromatyczne i soczyste kawałki kurczaka pieczone z dodatkiem warzyw. Smaczny...
Odsłon: 199
Dzisiaj wątróbka drobiowa w innym nieco wydaniu. Przepis ze starego zeszytu m...
Odsłon: 93
Wszystko zapakowane do słoiczków dzisiaj przyda się później. Polecam.
Odsłon: 504
Najlepsze, bo tradycyjne, robione tak samo jak robiła babcia. Są smaczne, szy...
Odsłon: 1274
Składniki
1. Żołądki namaczam w wodzie i oczyszczam. Kroję na 4-5 części. 2. Wkładam do garnka z wodą (ok.1 litr-1,5litra), dodaję włoszczyznę, sól, liście lubczyku i selera i gotuję do miękkości (ok. 1 -1,5 godz.).
3. Odsączam żołądki i odlewam ok. 1 litr bulionu. 4. Bulion łączę z margaryną w rondlu, dodaję cukier, kwasek, ewentualnie szczyptę soli i koperek. Wsypuję mąkę i mieszam trzepaczką by nie było grudek.
5. Żołądki kroję na 3-4 części. Dodaję żołądki i podgrzewam na małym ogniu.
6. Podaję z gotowanymi ziemniakami. Poza sezonem „koperkowym” zamiast koperku świeżego lub suszonego można dodać koperku solonego jednak trzeba wtedy mniej solić bulion, a koperek przed włożeniem do sosu opłukać z nadmiaru soli i oczywiście nie solimy już sosu. Koperek solony warto mieć na zimę – w sezonie: koperek płuczę i siekam, wkładam do słoiczka warstwę koperku i przesypuję warstwą soli. Trzymam w lodówce. Przed użyciem płuczę z nadmiaru soli.