Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z ligawy faszerowane kurkami w sosie własnym na puree, z kurkami i groszkiem to moja autorska propozycja na niedzielny obiad. Z pewnością jakkolwiek przygotowane zrazy czy te tradycyjne, czy te indywidualne, nie są daniem ekspresowym. Trzeba poświęcić im trochę czasu i pasji. Ale zapewniam, że zrazy z ligawy faszerowane z kurkami smakują genialnie i raz na jakiś czas warto je przygotować.
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 23
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 34
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 47
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 70
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 23
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 34
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 47
Dla tych, co mają dość smażonego fileta z kurczaka i chcą go troszkę urozmaic...
Odsłon: 70
Składniki
Kurki 100 g pokrój w kostkę, resztę zostaw w całości.
Jedną cebulę pokrój w kostkę, dwie pozostałe w piórka.
Poszatkowane kurki wymieszaj wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, posól i popieprz do smaku.
Ligawę rozbij tłuczkiem na cienkie plasterki, posól do smaku. Nałóż na nią farsz, po dwie czubate łyżki na każdy plaster. Farszu ma być dużo gdyż traci on swoją objętość podczas obróbki termicznej.
Boki mięsa zwiń do środka, a potem całość w zwarty rulon. Zabezpiecz za pomocą sznurka, wykałaczki czy klamerki. Zrazy przesmaż z wszystkich stron na rumiano.
Podlej wodą, zbierz cały aromat z patelni i przełóż do garnka. Do garnka dodaj też cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz sos Teriyaki. Duś pod przykryciem około godziny, co jakiś czas obracając zrazy.
Ziemniaki, obierz ugotuj na parze lub tradycyjnie w osolonym wrzątku.
Pozostałe w całości kurki oraz sporą garść świeżego groszku zblanszuj na patelni na łyżce masła z odrobiną oliwy, około 5 minut.
Zrazy wyjmij, zdejmij zabezpieczenie. Wywar zblenduj na gładki sos, ponownie dodaj zrazy.
Gotowe ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj 4 łyżki masła, wymieszaj.
Serwuj na talerze. Porcje puree polej sosem, a na nim ułóż przekrojonego na pół zraza. Dodaj kurki z groszkiem.
SMACZNEGO!