Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy z ligawy faszerowane kurkami w sosie własnym na puree, z kurkami i groszkiem to moja autorska propozycja na niedzielny obiad. Z pewnością jakkolwiek przygotowane zrazy czy te tradycyjne, czy te indywidualne, nie są daniem ekspresowym. Trzeba poświęcić im trochę czasu i pasji. Ale zapewniam, że zrazy z ligawy faszerowane z kurkami smakują genialnie i raz na jakiś czas warto je przygotować.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1737
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5281
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1782
Składniki
Kurki 100 g pokrój w kostkę, resztę zostaw w całości.
Jedną cebulę pokrój w kostkę, dwie pozostałe w piórka.
Poszatkowane kurki wymieszaj wraz z cebulą pokrojoną w kostkę, posól i popieprz do smaku.
Ligawę rozbij tłuczkiem na cienkie plasterki, posól do smaku. Nałóż na nią farsz, po dwie czubate łyżki na każdy plaster. Farszu ma być dużo gdyż traci on swoją objętość podczas obróbki termicznej.
Boki mięsa zwiń do środka, a potem całość w zwarty rulon. Zabezpiecz za pomocą sznurka, wykałaczki czy klamerki. Zrazy przesmaż z wszystkich stron na rumiano.
Podlej wodą, zbierz cały aromat z patelni i przełóż do garnka. Do garnka dodaj też cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz sos Teriyaki. Duś pod przykryciem około godziny, co jakiś czas obracając zrazy.
Ziemniaki, obierz ugotuj na parze lub tradycyjnie w osolonym wrzątku.
Pozostałe w całości kurki oraz sporą garść świeżego groszku zblanszuj na patelni na łyżce masła z odrobiną oliwy, około 5 minut.
Zrazy wyjmij, zdejmij zabezpieczenie. Wywar zblenduj na gładki sos, ponownie dodaj zrazy.
Gotowe ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj 4 łyżki masła, wymieszaj.
Serwuj na talerze. Porcje puree polej sosem, a na nim ułóż przekrojonego na pół zraza. Dodaj kurki z groszkiem.
SMACZNEGO!