Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zrazy napoleońskie pochodzi z książki kucharskiej z początku XX wieku. Jak nie trudno się domyślić, takim daniem ponoć żywił się sam Napoleon Bonaparte, i to nie na salonach, lecz w warunkach polowych. I jak to zwykle z prostymi potrawami bywa, zrazy napoleońskie są przepyszne, niezwykle kruche, a przy tym praktycznie „same” się gotują. Wystarczy dać im trochę czasu.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 13
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 34
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Pokrój mięso w plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące i krótko obsmaż na odrobinie masła. Resztę masła roztop w niewielkim garnku. Wybierz naczynie, do którego masz przykrywkę!
Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na drobne kawałki. Możesz też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka.
Połącz warzywa i ułóż ich warstwę w garnku z masłem. Na warstwie warzyw ułóż warstwę obsmażonych zrazów. Układaj warzywa i zrazy na przemian, do wyczerpania składników. Co pewien czas między warstwami wkładaj ziarnko ziela angielskiego i lub listek laurowy. Całość zalej białym winem. Możesz też zastąpić je wywarem z gotowania grzybów.
Przykryj szczelnie garnek i umieść w większym garnku z gotującą się wodą. Poziom wody nie może sięgać pokrywki garnka ze zrazami, by nie wlała się do środka. Duś zrazy na wolnym ogniu przez około 2 i pół godziny.
Tak przygotowane zrazy napoleońskie podaj podlane sosem, który powstał na dnie garnka, w towarzystwie kaszy albo pampuchów. Warzywa, w których dusiło się mięso, wykorzystaj do innych celów (możesz np. przygotować z nich zupę krem albo sos do makaronu).