Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy od Szwejka

Zrazy od Szwejka

Autor:

Przepisów i artykułów: 635 Ocena: 6041

Dodano:

Odsłon: 6083

Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami.

Składniki

  • 1 kg schabu
  • ½ papryki żółtej
  • 3 ogórki konserwowe
  • Mąka pszenna do panierki
  • Koncentrat pomidorowy
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • Sól
  • Papryka ostra
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po plasterku papryki żółtej, czerwonej oraz ogórka.

  2. 3. Zawijamy robiąc roladki.
    4. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

  3. 5. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. 6. Podlewamy szklanką wody i przekładamy podsmażone roladki, prużymy do chwili aż mięso będzie miękkie.

  5. 7. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy papryką ostrą.

  6. 8. Sos zagęszczamy śmietaną rozrobioną z 1 łyżką mąki pszennej i łyżeczką mąki ziemniaczanej.

  7. 9. Danie gotowe.
    10. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 grudnia 2019 O tak, tak, koniecznie z kopytkami :D
Pyszne żarełko, zresztą u Ciebie zawsze tak jest :)
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń