Do góry

Dania główne Przepis na:

Zrazy wieprzowe, ziemniaki i kiszony ogórek.

Zrazy wieprzowe, ziemniaki i kiszony ogórek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25606

Dodano:

Odsłon: 419

Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i żółtym serem podane z ziemniakami, ogórkiem kiszonym polane sosem.

Składniki

  • plastry z chudego kawałka łopatki wieprzowej 3 szt.
  • żółty ser 3 plastry
  • ogórki kiszone
  • cebula 1 szt.
  • ziemniaki 8 szt.
  • musztarda do posmarowania plastrów mięsa
  • Sól
  • Pieprz
  • smalec wieprzowy do smażenia
  • Składniki bulionu:
  • suszona włoszczyzna
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5 szt.
  • lubczyk suszony 2 łyżki
  • sos sojowy ciemny 3-4 łyżki
  • mąka pszenna do zagęszczenia 3 łyżeczki
  • majeranek 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy
  • Pieprz czarny
  • Sól
  • woda 700 ml
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zrazy wieprzowe, ziemniaki i kiszony ogórek.

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:

    Gotujemy wodę ze wszystkimi składnikami, oprócz mąki. Gotujemy do miękkości suszonych warzyw. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos mąką.

  2. Wykonanie zrazów:

    Plastry mięsa rozbijamy na cienkie placki, przyprawiamy pieprzem i solą, smarujemy musztardą, układamy na każdy placek mięsa plaster żółtego sera, kawałek kiszonego ogórka i cebuli, zwijamy i zaszywamy wykałaczkami. Każdy zraz obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec wieprzowy i układamy zrazy. Smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia ze wszystkich stron.

  3. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone roladki wyjmujemy z patelni i wkładamy do garnka z przygotowanym bulionem warzywnym. Dusimy na wolnym ogniu do zmiękczenia zrazów. Gdy zrazy będą miękkie zagęszczamy mąką, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku sos. Zrazy podajemy z ziemniakami i kiszonym ogórkiem, polane sosem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń