Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne zrazy wołowe, pachnące ziołami.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Wołowinę pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, mocno rozbić z obu stron. Każdy plaster posypać dużą szczyptą ziół, po kolei: tymianku, szałwii i oregano. Boczek pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Na każdym plastrze mięsa położyć po słupku boczku, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć zrazy i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, podlać gorącym wywarem, dodać suszone pomidory i pieprz (ok. łyżeczki), zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wywaru lub wody.
Podawać na gorąco w towarzystwie gotowanych ziemniaków puree lub kaszy gryczanej i startych buraczków duszonych z dodatkiem masła (lub innymi ulubionymi dodatkami, ale te dobrze pasują). Soli nie dodaję, bo suszone pomidory są naturalnie słone, ale jeśli ktoś potrzebuje, to oczywiście nie ma przeszkód, jednak radzę spróbować i ewentualnie dosolić dopiero na sam koniec.