Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne zrazy wołowe, pachnące ziołami.
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1674
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 576
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1943
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1674
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 576
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1943
Składniki
Wołowinę pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, mocno rozbić z obu stron. Każdy plaster posypać dużą szczyptą ziół, po kolei: tymianku, szałwii i oregano. Boczek pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Na każdym plastrze mięsa położyć po słupku boczku, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć zrazy i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, podlać gorącym wywarem, dodać suszone pomidory i pieprz (ok. łyżeczki), zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wywaru lub wody.
Podawać na gorąco w towarzystwie gotowanych ziemniaków puree lub kaszy gryczanej i startych buraczków duszonych z dodatkiem masła (lub innymi ulubionymi dodatkami, ale te dobrze pasują). Soli nie dodaję, bo suszone pomidory są naturalnie słone, ale jeśli ktoś potrzebuje, to oczywiście nie ma przeszkód, jednak radzę spróbować i ewentualnie dosolić dopiero na sam koniec.