Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne zrazy wołowe, pachnące ziołami.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 414
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2559
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 414
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2559
Składniki
Wołowinę pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, mocno rozbić z obu stron. Każdy plaster posypać dużą szczyptą ziół, po kolei: tymianku, szałwii i oregano. Boczek pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Na każdym plastrze mięsa położyć po słupku boczku, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć zrazy i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, podlać gorącym wywarem, dodać suszone pomidory i pieprz (ok. łyżeczki), zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wywaru lub wody.
Podawać na gorąco w towarzystwie gotowanych ziemniaków puree lub kaszy gryczanej i startych buraczków duszonych z dodatkiem masła (lub innymi ulubionymi dodatkami, ale te dobrze pasują). Soli nie dodaję, bo suszone pomidory są naturalnie słone, ale jeśli ktoś potrzebuje, to oczywiście nie ma przeszkód, jednak radzę spróbować i ewentualnie dosolić dopiero na sam koniec.