Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne zrazy wołowe, pachnące ziołami.
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 190
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 224
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 290
Subtelne , aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców smakuje wybornie.
Odsłon: 190
Pyszne owsiano-kakaowe kuleczki których nie trzeba piec ! UWAGA: Jest to des...
Odsłon: 224
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 290
Składniki
Wołowinę pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, mocno rozbić z obu stron. Każdy plaster posypać dużą szczyptą ziół, po kolei: tymianku, szałwii i oregano. Boczek pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Na każdym plastrze mięsa położyć po słupku boczku, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczką. Oliwę rozgrzać na dużej patelni, włożyć zrazy i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, podlać gorącym wywarem, dodać suszone pomidory i pieprz (ok. łyżeczki), zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywą. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby podlać paroma łyżkami wywaru lub wody.
Podawać na gorąco w towarzystwie gotowanych ziemniaków puree lub kaszy gryczanej i startych buraczków duszonych z dodatkiem masła (lub innymi ulubionymi dodatkami, ale te dobrze pasują). Soli nie dodaję, bo suszone pomidory są naturalnie słone, ale jeśli ktoś potrzebuje, to oczywiście nie ma przeszkód, jednak radzę spróbować i ewentualnie dosolić dopiero na sam koniec.