Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrazy to danie, które robię zdecydowanie za rzadko. Są bardzo smaczne i wcale nie jakieś pracochłonne. Dziś przedstawiam ich wersję podstawową, bo mogą być też zrazy z farszem. Ale takie bez dodatków w sosie też są bardzo smakowite i zachęcam do wypróbowania przepisu, kto takich zrazów jeszcze nie robił.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4432
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1400
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 371
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2340
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4432
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1400
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 371
Składniki
Mięso łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką ( ja mielę ja razem z cebulą i czosnkiem w maszynce do mięsa ), startą cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy jajko, sól, pieprz, łyżkę majeranku i płaską łyżeczkę słodkiej papryki mielonej. Dokładnie wyrabiamy masę
Z mięsa formujemy podłużne zrazy i obtaczamy w mące pszennej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem
W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim, liściem laurowym i jarzynką. Wody powinno być tyle, aby przykryła zrazy
Obsmażone mięso przekładamy do gotującej się wody i gotujemy ok 30 minut
Pod koniec sos doprawiamy ostrą papryką ( pół łyżeczki ), kminkiem mielonym( pół łyżeczki ), majerankiem ( ok 1 łyżki ) i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę wszystko gotujemy
Sos zagęszczamy niewielką ilością zimnej wody rozmieszanej z mąką pszenną i ziemniaczaną. Ilość mąki zależy od ilości sosu. Ja dałam 1, 5 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie rozmieszaną wodę z mąką wlewamy do sosu i szybko mieszamy. Chwilę razem gotujemy
Zrazy z sosem doskonale smakują z kaszami: jęczmienną czy gryczaną