Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa cygańska.

Zupa cygańska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 3103

Dodano:

Odsłon: 1732

Danie pracochłonne i nie należące do najtańszych ale za to jakie smaczne.

Składniki

  • 1,5 kg karkówki
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 3 duże cebule
  • 6 dużych "mięsistych" czerwonych papryk
  • 500 ml sosu cygańskiego w słoiku (do kupienia w dużych sklepach)
  • 200 g serka topionego kremowego
  • 2 francuskie zupy cebulowe w proszku firmy Knorr
  • 4 łyżki oleju
  • 2,5-3,0 litrów wody
  • przyprawa "Gyros"
  • sól, świeżo mielony pieprz , słodka papryka w proszku - do smaku
  • 2-3 ząbki czosnku (jeśli lubimy jego smak)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w plastry a następnie w grubsze paski.
    Oprószyć mąką i przyprawą "Gyros". Odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Podsmażyć na oleju, przełożyć do głębokiej miski i po ostudzeniu zalać śmietanką.Odstawić na noc do lodówki.
    Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski i lekko podsmażyć na oleju.
    Dodać rozmieszaną zupę w proszku z 1/2 litra zimnej wody.
    Zagotować.
    W osobnym garnku zagotować 2-3 litry wody, dodać podsmażoną paprykę z cebulą i rozmieszaną zupę cebulową , podsmażone mięso i serki topione. Mieszać aż serki się rozpuszczą. Na końcu wlać sos cygański. Jeszcze chwilę gotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń