Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po przepisy na sycące i rozgrzewające dania. Taką potrawą jest bez wątpienia nasza ulubiona zupa gulaszowa. Bardzo łatwa do przygotowania, za to pyszna i wyjątkowo solidna. Z powodzeniem zastąpi cały obiad. Najlepszym jest, że można przygotować ją w jednym garnku, bez dokładania sobie pracy z niepotrzebnym zmywaniem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 251
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 251
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Składniki
Umyj i osusz mięso wieprzowe oraz wołowe. Pozbądź się błonek. Pokrój na niewielkie kawałki, oprósz delikatnie mąką i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony. Mięso powinno się zarumienić, ale nie smaż go zbyt długo i staraj się ograniczyć mieszanie do minimum. Przełóż go do dużego garnka.
Grzyby zamocz w połowie szklanki wody, zamieszaj.
Marchewki i pietruszki obierz. Pokrój w drobną kostkę. Cebulę i papryki również posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Całość zeszklij na patelni. Następnie przełóż do garnka.
Grzyby odsącz, ale nie wylewaj wody. Podsmaż je na patelni, na której smażyły się wcześniej warzywa. Dodaj do garnka.
Teraz zagotuj bulion i dodaj do niego kilka łyżek wody z grzybów. Gorącym wywarem zalej mięso z warzywami i grzybami. Dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Zagotuj całość i zostaw na około 30 minut.
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je w drobną kostkę i dodaj do gotującej się zupy. Zostaw na kolejne 20 minut.
Teraz dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw natką pietruszki, paprykami, tymiankiem, solą i pieprzem. Gotuj dalej przez około 15 minut.
Możesz podać zupę gulaszową z kwaśną śmietaną i chlebem .