Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa koperkowa z jajkiem i grzybami jest inspirowana kuchnią czeską. W tradycyjnej, czeskiej „kulajdzie” znajdziesz ziemniaki, świeże lub suszone grzyby, świeży koperek i jajka w koszulce lub ugotowane na twardo. Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna. Do jej wykonania użyj kurek, borowików lub pieczarek.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 67
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Jeśli używasz suszonych grzybów, zalej je wodą i zostaw do namoczenia na kilka godzin. Obierz cebulę i ziemniaki. Cebulę drobno posiekaj, a ziemniaki pokrój w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć cebulę i pozwól jej się zeszklić na małym ogniu. Dodaj kminek i podsmaż chwilę, aby zaczął pachnieć. Następnie wsyp mąkę i mieszaj, aby powstała zasmażka.
Zalej bazę bulionem i wymieszaj, aby w płynie nie było grudek. Dodaj ziemniaki, pokrojone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy, a także dopraw solą i pieprzem. Gotuj wywar do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Wlej śmietanę do szklanki, zaczerpnij trochę gorącej zupy i pomieszaj ze śmietaną. Powoli wlej nabiał i mieszaj, by zabielić zupę. Dodaj cukier, ocet i jeśli to potrzebne, ponownie dopraw sola i pieprzem. Drobno posiekaj koperek i ugotuj jajka na twardo lub w koszulkach.
Podawaj zupę w głębokim talerzu, obficie dekorując ją koperkiem oraz jajkiem w koszulce lub ćwiartkami jajka na twardo.