Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczaw jest jednym z ciekawszych składników, który świetnie pasuje jako baza do zupy. Ma charakterystyczny, kwaśny smak. Jest bardzo bogaty w witaminę C, żelazo i potas, przez co warto go wprowadzić do codziennej diety. Zupa szczawiowa Magdy Gessler jest ciekawą propozycją na letni obiad. Jest bardzo orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Mięso umyj i przełóż do garnka. Zalej je wodą i gotuj przez ok. 1-2 godziny na małym ogniu do zredukowania płynu o połowę. Zbierz szumowiny, żeberka wyjmij, a bulion przecedź w razie konieczności.
Na patelni rozgrzej masło. Włóż na nią szczaw i smaż do momentu aż zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy swoją objętość o połowę. Przełóż szczaw do zupy i wymieszaj.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą żółtka jajek i śmietanę do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Wlewaj po łyżce zupy, by zahartować mieszankę. Kiedy temperatura śmietany się podniesie, przelej zawartość miski do garnka. Wymieszaj i zdejmij zupę z ognia. Dopraw solą i pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Podziel je na połówki. Zupę szczawiową Magdy Gessler podawaj na ciepło z dwoma połówkami jajek położonymi na wierzchu.