Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z młodej kapusty to lekkie, sezonowe danie o subtelnym smaku i naturalnej słodyczy kapusty. Do jej przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a efekt jest wyjątkowo delikatny i aromatyczny. Najczęściej serwuje się ją z ziemniakami, koperkiem i marchewką, choć doskonale smakuje również z dodatkiem pomidorów, które dodają jej wyrazistości. Jeśli wolisz bardziej treściwe zupy, możesz wzbogacić ją zasmażką.
Garnek min. 5 l, nóż, deska do krojenia, obieraczka
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 127
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 134
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 127
Składniki
Zacznij od przygotowania warzyw. Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Pozbądź się głąba z kapusty. Poszatkuj kapustkę na drobniejsze części. Marchew umyj i obierz, a następnie pokrój w plastry. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i przekrój na pół.
W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i podsmaż z obu stron, aż się zeszkli.
Do tego samego garnka przerzuć ziemniaki i marchewkę. Chwilę podsmażaj, ok. 1-2 minuty.
Dodaj poszatkowaną kapustę oraz pomidory i zalej bulionem warzywnym lub drobiowym.
Pokrój wędzoną kiełbaskę i dorzuć do garnka (opcjonalnie). Dorzuć również ząbek czosnku. Gotuj zupę z młodej kapusty przez ok. 20 minut pod przykryciem. Co jakiś czas sprawdzaj miękkość kapusty oraz ziemniaków. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem.
Zupę z młodej kapusty możesz podawać z dodatkową zasmażką lub zabielić. Świetnie smakuje także bez żadnych dodatków.