Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to taki "mój" żurek, jak narazie nie było takiego któremu by nie smakował ;)))
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 389
Polecam.
Odsłon: 456
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 112
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 717
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 33
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 389
Polecam.
Odsłon: 456
Składniki
Do dużego garnka wlać 1/3 wody, wrzucić białą kiełbasę, pokrojoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować wywar. Dodać listek laurowy, kilka ziarenek ziela, pieprzu, łyżkę soli oraz kostkę rosołową.
Wyjąc kiełbasę, żeby przestygła do pokrojenia.
Boczek i kiełbasę "złotą" pokroić w większą kostkę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć.
Wrzucić do wywaru.
Białą kiełbasę pokroić (ja kroję na pół wzdłuż i na półtalarki) i wrzucić do zupy.
Dodać wyciśnięty czosnek. i ok. 2 łyżeczek chrzanu.
Pogotować aż warzywa będą miękkie.
Wlać żur staropolski, całą butelkę.
Dodać majeranek – ok. 2 garści, przy wrzucaniu do garnka rozetrzeć w dłoni.
Wszystko pogotować jeszcze na małym ogniu ok. 10 min. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać z jajkiem na twardo (1 do każdej porcji), ja kroję na ćwiartki, układam na talerzu i zalewam gorącym żurkiem.