Do góry

Desery Przepis na:

3 BIT

3 BIT

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1227

Dodano:

Odsłon: 7212

Baaardzo polecam! jest przepyszny:)

Składniki

  • biszkopt: 4 duże jajka [oddzielone żółtka od białek]
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 4 łyżki cukru
  • na koniec łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem budyniowy
  • 3 szklanki mleka[750 ml]
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • po 1 dużej łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu [na 0.5 l mleka] , kostka margaryny lub masła
  • masa śmietanowa
  • 0.5 l kremówki
  • 2 x śmietan fix
  • dodatkowo:
  • herbatniki
  • czekolada gorzka
  • puszka masy kajmakowej
  • [przepis na blaszkę o wym. 25x35]
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i po jedynym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w 180 st.

  2. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrami. Budyń i mąki mieszamy ze szkl mleka i wlewamy do gotującego się mleka z cukrem, mieszamy, gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Po ostudzenie ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce budyniu.

  3. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixem.

  4. Na wystudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, układamy herbatniki, kajmak, masę śmietanową i posypujemy startą czekolada. Najlepiej smakuje po kilku godz w lodówce [4-5]. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń