Do góry

Desery Przepis na:

' Ala tort urodzinowy.

' Ala tort urodzinowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 705 Ocena: 4524

Dodano:

Odsłon: 188

Witam was serdecznie dziś jest 22 październik bardzo ważna dla mnie data ponieważ tego dnia się urodziłam 38 lat temu. Wiem nie ma czym się chwalić ale tą datę po prostu uwielbiam co nie wspomnę że jestem również dumna ze swojego imienia. Z tej właśnie okazji upiekłam sobie torcik dodam że mój pierwszy w życiu z bitą śmietaną. Może nie jest za piękny ale zapewniam że wyszedł bardzo smaczny nawet goście chwalili.

Składniki

  • składniki na biszkopt :
  • 8 jajek,
  • 2 szklanki cukru kryształ (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa do przełożenia :
  • 2 śmietany 36 procent ( każda po 500 ml ),
  • 2 słoiki powideł śliwkowych lub dowolny dżem.
  • do nasączenia :
  • 400 ml wody przegotowanej letniej,
  • 0,5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka dowolnego aromatu (u mnie migdałowy).
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
' Ala tort urodzinowy.

Przygotowanie

  1. Do miski wbić całe jajka najlepiej o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i dokładnie zmiksować całość na pulchną masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel.

  2. Jak już mamy zmiksowana masę jajeczną wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i również za pomocą miksera zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia, masa na biszkopt ma konsystencję lekko kwaśnej śmietany.

  3. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z blaszką aby ostygło.

  4. Gdy ciasto już częściowo ostygło oddzielić je od papieru do pieczenia ( odchodzi bardzo ładnie nic się nie odrywa ). Oddzielone od papieru ciasto pozostawić aby całkiem ostygło.

  5. W czasie gdy ciasto ostygło przekroić je na trzy lub dwa placki. W międzyczasie przygotować śmietanę to znaczy ubić ją mikserem na sztywno około trzech minut nie dłużej bo wyjdzie masło. ( Aby śmietana szybko i dobrze się ubiła należy ja dobrze schłodzić i najlepiej ubijać w misce metalowej wstawiając ją do schłodzenia w lodówce ).

  6. Gdy mamy już przygotowane placki do tortu i ubitą śmietanę z dodatkiem dowolnego aromatu. Dolny placek ciasta położyć na blaszkę nasączyć go wodą z kwaskiem i cukrem, położyć warstwę powideł śliwkowych następnie warstwę bitej śmietany, tak postąpić z każdą warstwą ciasta. Wierzch również nasączyć i położyć już tylko samą bitą śmietaną.

  7. Dekoracja ciasta 'Ala tortu dowolna.

  8. Tort udekorowany pozostawić najlepiej na noc w lodówce aby dobrze przeszedł nasączeniem. Naprawdę jak na pierwszy raz wyszedł mi smaczny a co do dekoracji to jeszcze nad nią muszę długo pracować, ja nie jestem cukiernikiem cieszę się bardzo że mi się udał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń