Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyśnił mi się taki torcik, którego jeszcze nigdzie nie widziałam, ani nie jadłam. Marzenia trzeba spełniać, więc zabrałam się do dzieła i tak oto powstał tort z borówkami amerykańskimi. Pyszny, lekki, odpowiednio słodki - jak dla mnie bomba!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 242
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3615
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 242
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 767
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3615
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Użyłam tortownicy 17 cm. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
Galaretkę zalewamy szklanką wrzącej wody, dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej ale wciąż płynnej galaretki dodajemy umyte i wysuszone borówki, mieszamy. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy mascarpone.
kładanie: Biszkopt tniemy na trzy blaty. Pierwszy blat kładziemy na dnie tortownicy, wykładamy tężejącą galaretkę z borówkami i nakładamy drugi blat. Do połowy masy śmietanowej dodajemy borówki i dokładnie mieszamy. Wykładamy tę część masy na biszkopt i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą smarujemy wierzch tortu (zostawiamy część do posmarowania boków tortu). Schładzamy w lodówce przez godzinę. Ostrożnie wyjmujemy tort z tortownicy i resztą kremu smarujemy boki tortu. Dowolnie dekorujemy i schładzamy tort w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! :) Tort udekorowałam polewą czekoladową - przygotowujemy ją w proporcjach 1:1 ze śmietanką 30-36% - śmietankę podgrzewamy i dodajemy połamaną na kawałeczki czekoladę (u mnie biała i barwniki). Mieszamy i studzimy. Gdy polewa jest letnia i wciąż płynna polewamy nią dobrze schłodzony tort.