Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znane jako Angel Food Cake jest najpopularniejszym ciastem biszkoptowym w USA. Delikatne jak puch, nie zawiera tluszczu, szczególnie smacznie smakuje z bita smietana i owocami lata, w tym wypadku z bialymi porzeczkami. W zasadzie ten biszkopt nie wymaga tez spulchniaczy, ale dotyczy to tylko tych, którzy juz maja doswiadczenie w pieczeniu tego typu ciasta. Dla pewnosci zaleca sie winian potasu (np. Cream of Tartar) - jesli nie mamy go pod reka mozna dodac do piany z bialek oprócz cukru lyzeczke soku z cytryny.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10659
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4789
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 893
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9084
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1341
Składniki
Wszystkie skladniki powinny miec temperature pokojowa. Make wymieszac z polowa cukru i trzykrotnie przecedzic. Bialka ubijac ze szczypta soli, ekstraktem waniliowym i winianem potasu (lub sokiem z cytryny, ew, poroszkiem do pieczenia), gdy piana bedzie prawie sztywna, dodac reszte cukru. Piana nie moze byc tak sucha i sztywna jak na bezy. Nastepnie dodawac w kilku turach make, przez caly czas delikatnie mieszajac. Ciasto wlozyc do formy - bardzo istotne jest aby nie byla ona natluszczona, wysypana maka ani nie zawierala papieru do pieczenia. Forma powinna byc sucha, aby ciasto moglo sie do niej przykleic i nie opadlo. Ciato mozna kilkakrotnie "przeciac" nozem w celu usuniecia duzych pecherzy powietrza. Piec w temp. 180° C (góra dól) ok. 40 minut. Ciasto wyrasta ponad foremke, ale pod koniec pieczenia opada do jej poziomu. Po wyjeciu studzic ciasto na kratce w foremce do góry nogami, aby nie opadlo.
Po ostudzeniu ciasta smietane ubijamy ze Smietan fixem, dodajemy twarozek, ewentualnie slodziny, smarujemy ciasto kremem i ozdabiamy owocami.