Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu hitem na polskich stołach stało się amerykańskie ciasto marchewkowe. Wiele kulinarnych mód odchodzi w zapomnienie, ale marchewkowiec wciąż jest przebojem. Nic dziwnego – jest po prostu pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i długo zachowuje świeżość (najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu!). Spróbuj tego wypieku, nawet jeśli nie przepadasz za marchewką. Dodaje ciastu wilgoci, ale jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2362
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 190
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2362
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 190
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 181
Składniki
Obierz marchewki i zatrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pokrój drobno ananas (możesz użyć plastrów owocu z zalewy) i posiekaj orzechy (odłóż trochę do dekoracji).
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Cienką strużką wlej do niej olej. Połącz z marchewką, ananasem i orzechami.
Do masy przesiej przez sitko mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszaj delikatnie – tylko do połączenia składników.
Natłuść i oprósz mąką lub bułką tartą formę o wymiarach około 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawaj do niej serek, cały czas mieszając – do uzyskania jednolitej polewy.
Rozprowadź przestudzoną, ale wciąż półpłynną polewę na wierzchu ciasta. Wstaw je na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj orzechami.