Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty ale bardzo efektowny deser z grilla - podpieczony ananas, skamelizowany z cukrem, podany z domowymi lodami na bazie mleka kokosowego
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20150
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 752
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7185
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2646
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20150
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 568
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 752
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7185
Składniki
Przygotować lody: Wiórki kokosowe umieścić w melakserze i rozdrobnić – żeby były mniej wyczuwalne w lodach i żeby wyzwoliły dodatkowy aromat. Nie można jednak przesadzić z ich rozdrabnianiem bo jak wyzwoli się za dużo olejków to zaczną się sklejać w bryłki, muszą być sypkie. Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut
Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się zkarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów.