Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty ale bardzo efektowny deser z grilla - podpieczony ananas, skamelizowany z cukrem, podany z domowymi lodami na bazie mleka kokosowego
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 168
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 366
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1637
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3070
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26444
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 168
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 366
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1637
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3070
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26444
Składniki
Przygotować lody: Wiórki kokosowe umieścić w melakserze i rozdrobnić – żeby były mniej wyczuwalne w lodach i żeby wyzwoliły dodatkowy aromat. Nie można jednak przesadzić z ich rozdrabnianiem bo jak wyzwoli się za dużo olejków to zaczną się sklejać w bryłki, muszą być sypkie. Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut
Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się zkarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów.