Do góry

Desery Przepis na:

Ananasek-Reksio :)

Ananasek-Reksio :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8492

Dodano:

Odsłon: 47691

Jest kubuś, shrek, fiona i inni, jest i mój ananasek:)

Składniki

  • biszkopt z 3 jajek
  • puszka ananasów w syropie
  • pół litra nektaru lub soku z ananasa
  • budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 250 ml śmietanki tortowej 36%
  • galaretka pina colada lub ananasowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt z 3 małych jajek, białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru, dodajemy żółtka, 4 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia, pieczemy biszkopt, na 26 centymetrowej tortownicy. Nie podawałam w składnikach przepisu na biszkopt bo każdy ma swój wypróbowany.

    Gotujemy nektar lub sok ananasowy, odlewając trochę by rozmieszać proszek budyniowy.
    Lekko przestudzony wykładamy na biszkopt.
    Rozpuszczamy galaretkę pina colada lub ananasową w pół szklance gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.

  2. Odsączamy nasze ananasy z puszki. Zalewę z nich gotujemy, uzupełniając wodą by było pół litra płynu dodając 2 łyżki cukru.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki zimnej wody, jak napęcznieje wlewamy naszą gorącą zalewę i dobrze mieszamy. Wkładamy do tego ananasy, by trochę nasiąkły tą galaretką odstawiamy by powoli tężała -to jest ostatnia warstwa naszego ciasta.
    Wyciągamy po 10 minutach ananasy z naszej zalewy i układamy na soku budyniowym.

  3. Jak nasza galaretka ta rozpuszczona w połowie szklanki wody jest chłodna, ubijamy śmietankę tortową, wlewając powoli naszą galaretkę. Wykładamy na poukładane ananasy, wstawiamy do lodówki by stężało.
    Gdy nasza galaretka z zalewy już zastygła, miksujemy ją robotem tworząc taką piankę, którą wykładamy na nasze ciasto.

  4. Możemy zrobić ciasto na dużej blaszce ale wtedy biszkopt robimy z 4 jajek, a resztę składników podwajamy
    I SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 listopada 2013 Kocham takie ciasta, ale tylko jeść, bo do zrobienia to dwie lewe mam ;-(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 listopada 2013 jeszcze raz dziękuję kochani, za tak miłe komentarze, pozdrowionka:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 03 listopada 2013 Twój ananasek jest świetny!Ale Ty masz wszystkie ciacha pyszne:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 02 listopada 2013 Wygląda obłędnie :) Zabieram do książki i niebawem wypróbuję

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 02 listopada 2013 dziękuję kochane:)
jeszcze jedna uwaga, zamiast żelatyny do zalewy z ananasa można dodać galaretki ananasowe(pina colada) wtedy na pewno smak będzie lepszy.
Ja miałam tylko jedną galaretkę którą dodałam do śmietanki, a dalej musiałam kombinować:))))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń