Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle lekki, słodki krem przełamany goryczka czekolady deserowej i z kwaskowata nutą malin, do tego orzeźwiająca galaretka o smaku liczi!
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1581
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 165
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1581
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 165
Składniki
Śmietankę (dobrze schłodzoną!) ubijamy dodając do niej 2 łyżki cukru. Białka również, z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą już sztywne, dodajemy resztę cukru i miksujemy aż ten dokładnie się rozpuści. Masy łączymy. Jeżeli deser ma czekać dłuższy czas w lodówce na gości, możemy utrwalić go żelatyną w tym celu żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy lecz nie gotujemy. Wlewamy do miski z naszym puchem i dokładnie, lecz delikatnie mieszamy.
Galaretkę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do jej dokładnego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia i stężenia, jeżeli zrobimy to w prostokątnym naczyniu możemy wyciąć ładną równą kosteczkę, gdy galaretka będzie już twarda. Galaretkę (stężałą) dzielimy na kawałki (nawet nabierając drobne porcje łyżeczką) i wrzucamy do garnka z puchem - mieszamy. Masę nakładamy do pucharków i przyozdabiamy owocami oraz startą czekoladą. Podajemy schłodzone. Po więcej inspiracji do przygotowania deserów zapraszam na: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl