Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspiracją wypieku tego ciasta było wyzwanie rzucone na FB :D Ciasto zrobione praktycznie z samych białek ,jest delikatne ,pulchne ,o niewielkiej zawartości cukru. Trochę poczytałem i największą rolę w przygotowaniu tego ciasta stanowi studzenie ,oraz temperatura białek. Najlepiej jajka trzymać w temperaturze pokojowej 24 godziny przed pieczeniem. Źródło:angel chiffon cake
W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią,składniki dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy 40 minut w temperaturze 170°C. Następnie piekarnik wyłączamy ,lekko uchylamy drzwiczki i przez 10 minut studzimy. Wyjmujemy ciasto ,przykrywamy papierem do pieczenia ,tortownicę obracamy do góry dnem. Studzimy tak by był lekki dopływ powietrza ,do czasu kiedy ciasto zupełnie wystygnie.
Syte, pyszne, trochę zabawy jest ale efekt finalny powala :)
Odsłon: 1032
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 240
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 32
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 40
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 240
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 32
Tą pizzę mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest ciasto, które wypiekane jest...
Odsłon: 40
Składniki
W misce mieszamy mleko z olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,solą ,wanilią,składniki dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ,pod koniec dodając cukier puder. Pianę delikatnie łączymy z ciastem ,dokładnie mieszając składniki. Ciasto przelewamy do tortownicy 18 cm (lub 17cm –nie smarujemy tłuszczem) ,pieczemy 40 minut w temperaturze 170°C. Następnie piekarnik wyłączamy ,lekko uchylamy drzwiczki i przez 10 minut studzimy. Wyjmujemy ciasto ,przykrywamy papierem do pieczenia ,tortownicę obracamy do góry dnem. Studzimy tak by był lekki dopływ powietrza ,do czasu kiedy ciasto zupełnie wystygnie.
Przepisy Desery
Desery
Kruche ciasteczka z cukrem
Desery
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Desery
Ciasto z porzeczkami i budyniem
Desery
Prezydent
Kruche ciasteczka z cukrem
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej k...
Odsłon: 109
Sernik z wiaderka na cieście kruchym
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 240